Kaluston kehittäminen

Tärkeä osa joukkoliikenteen palvelutasoa on hyvä kalusto. Monissa maissa on totuttu siisteihin ja esteettömiin joukkoliikennevälineisiin, mutta kehitystyötä voidaan viedä pidemmälle. Luovalla ajattelulla kalusto saadaan vastaamaan entistä enemmän matkustajien tarpeita ja tarjoamaan elämyksellisen matkustuskokemuksen, mikä lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta.

Paikallisliikenteessä voidaan soveltaa pitkämatkaisessa liikenteessä lanseerattuja ideoita. Hollannissa on huhtikuusta 2016 lähtien kulkenut raiteilla panoramaravintoloita, joissa ihmiset voivat ruokaillessaan nauttia maisemista tulppaanipeltojen keskellä. Samoin Kalliovuorten ja Alppien alueilla kulkee maisemajunia, joissa on panoramaikkunat näkymien ihailuun.

Kaupunkiliikenteessä matkat ovat lyhyet, joten kolmen ruokalajin illalliselle ei luonnollisesti ole kysyntää. Paikallisliikenteen kalustoa tulee kehittää sen tarpeiden mukaisesti. Helsingissä jo 20 vuotta kiertänyt pubvaunu on panoramaravintoloita vastava innovaatio, joka soveltuu paikalliselle tasolle. Se on ollut suosittu sightseeing- ja tilausajokäytössä. Strasbourgin raitiovaunuissa on isot maisemaikkunat, joten matkustajat voivat kokea olevansa osa kaunista vanhaa kaupunkia myös matkustaessaan raitiotiellä. Vaunujen ovet ovat leveät, mikä nopeuttaa matkustajien poistumista ja nousemista pysäkeillä. Lisäksi esteettömyys paranee, kun pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunuilla mahtuu paremmin kulkemaan.

Strasbourgin raitiovaunut ovat designiltaan miellyttäviä ja leveät ovet sekä ikkunat tekevät raitiovaunuista sightseeing-välineitä.

Readingin kaupunki on yksi edelläkävijä kaluston kehittämisessä. Englannin markkinaehtoinen joukkoliikenne kannustaa operaattoreita parantamaan kaikin tavoin joukkoliikenteen houkuttelevuutta, jotta he saavat mahdollisimman paljon maksavia asiakkaita linjoilleen. Readingissä on muun muassa kehitetty yliopistolinjan busseja yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kaksikerroksisten bussien yläkertaan on tehty pieni kirjasto ja lukunurkkaus lukuvaloineen sekä lisätty jukeboksi ja tabletteja. Sisustussuunnittelu on tehty kauttaaltaan opiskelijoita miellyttäväksi. Yläkerran takatila muistuttaa sisustukseltaan enemmän yökerhoa kuin bussia. Readingin kaikissa busseissa tarjotaan matkustajille langaton Wi-Fi sekä ilmainen USB-latausmahdollisuus, jotka ovat tärkeitä, mutta verrattain halpoja keinoja parantaa joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Joukkoliikenteen suurimpia etuja on, että ihmiset voivat tehdä jotain –kuten käyttää mobiililaitettaan- matkustaessaan. Puolestaan langaton verkko on erityisen hyvä keino lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta turistien silmissä.

Readingissa yliopistolinjan busseissa on kirjasto, lukunurkkaus, jukeboksi ja tabletteja.

Göteborgissa on hyödynnetty sähköbussien meluttomuutta ja päästöttömyyttä rakentamalla yliopiston pysäkki rakennuksen sisään. Opiskelijat pääsevät bussilla suoraan kahvilaan. Matkustajat ovat säältä suojassa ja lämpimässä astuessaan bussista, ja myös bussin latauspiste on kuivana ja sulana ympäri vuoden. Osa kaupungin raitiovaunukalustosta on retrohenkistä, mikä luo nostalgisen kokemuksen. Haittapuolena on kaluston esteellisyys. Vanhoihin vaunuihin noustaan portaita, joten liikuntarajoitteiset eivät pääse niihin. Myös informaatio monimutkaistuu, kun matkustajille täytyy kertoa, millainen vaunu milloinkin kulkee.

Readingin yliopistolinjan jukeboksi.

Readingin kaikissa busseissa on ilmainen WiFi.

Readingin busseissa on USB-latausmahdollisuus.

Readingin yliopistolinjan kirjasto.