Reading – Luovuudella lisää
matkustusmukavuutta ja käyttäjiä

Reading on 160 000 asukkaan kaupunki Lontoon ja Oxfordin välimaastossa noin 60 kilometriä Lontoosta länteen. Se on aikanaan sijainnut kulkureitillä Lontoon ja Länsi-Englannin välillä, joten kaupunki kukoisti tärkeänä kauppa- ja yöpymispaikkana. Edelleen Reading on tärkeä kaupallinen keskus, ja siellä sijaitsee monien Englannin laajuisten ja globaalien yritysten – mm. BG Group ja Oracle – pääkonttori. Vuonna 1841 Readingiin tuli ensimmäinen rautatie ”The Great Western Railway”, joka kulki Lontoosta länteen. Tällä hetkellä Reading on Britannian toiseksi suurin rautatieliikenteen hubi. Hiljattain uudistetulla rautatieasemalla on noin 15 miljoonaa matkustajaa vuosittain, ja määrän on ennustettu kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä.

Readingissa on yhteensä 36 joukkoliikennelinjaa, joista 29 on Reading buses -yhtiön operoimia. Joukkoliikenne on markkinaehtoista, kuten kaikkialla Englannissa – Lontoota lukuun ottamatta. Markkinoiden ehdoilla pyörivä joukkoliikenne sisältää riskin, että järjestelmän kokonaishallintaa ei ole millään taholla, jolloin aikataulujen, linjaston ja lipputuotteiden suunnittelu on pahimmillaan täysin villiä. Esimerkiksi Oxfordissa on kaksi vahvaa bussiyhtiötä, ja ongelmana on, että liput eivät käy keskenään eri yhtiöiden busseissa. Manchesterissa on suuria ongelmia, kun eri yhtiöt kilpailevat samoilla linjoilla samoihin kellonaikoihin. Kaupunki on pyrkinyt ohjaamaan operaattoreita, mutta edelleen on ongelmia koordinoinnin kanssa.

Kaikki linjat on brändätty eri nimillä ja väreillä. Kuvassa ovat peräkkäin kaasukäyttöisen Leopard ja Claret -linjojen bussit.

Turistin näkökulmasta joukkoliikenteen käyttö Readingissa ei ole ihan yhtä helppoa kuin esimerkiksi Bernissä, Zürichissa ja Strasbourgissa. Pysäkeillä ei ole linjakarttaa, joten turistin on vaikea tietää, mikä linja vie perille. Myös oikean pysäkin löytäminen keskustassa ei aina ole helppoa. Bussilinjoja on niin paljon, että samaa katua kulkevat bussit pysähtyvät eri pysäkeillä, jolloin oikeaa pysäkkiä etsiessään joutuu toisinaan kävelemään katua melko pitkiäkin matkoja. Samalla bussi, johon pitäisi nousta, saattaa vilahtaa ohi. Lipputuotteiden hintoja ei myöskään näe pysäkiltä, mutta ne on kerrottu bussin kyljessä helposti huomattavalla tavalla. Päivälippu on turistille kätevä: se maksaa 4 puntaa eli kaksi kertaa kertalipun hinnan.

Kun oikean linjan tietää, bussi on helppo tunnistaa. Kaikki linjat on brändätty eri nimillä: Orange, Leopard, Spritzer, Purple jne. Linjalla kulkevat bussit on maalattu brändin mukaisesti, samoin pysäkeillä on osoitettuna brändien mukaiset värit. Matkustajan ei tarvitse kiinnittää niinkään huomiota bussin numeroon. Riittää, kun tunnistaa bussin värin. Reading buses on tehnyt kehitystyötä bussien värjäämiseksi nopeasti esimerkiksi eräänlaisten värikalvojen avulla, jolloin bussien käyttö eri linjoilla saataisiin joustavammaksi. Hanke on kuitenkin vielä kehitysasteella.

Reading buses on tunnettu luovuudestaan, ja se on palkittu useilla kansallisilla ja alueellisilla palkinnoilla. Luovuus on nähtävissä busseissa ja myös joukkoliikenteen ohjausjärjestelmässä. Matkustusmukavuus on Readingissa huipussaan. Kuljettajat ovat poikkeuksetta ystävällisiä ja ajavat miellyttävästi. Kun Readingissa palkataan uusia kuljettajia, hakuilmoituksessa haetaan asiakaspalvelijoita – ei kuljettajia. Kuljettajien ylin esimies totesi, että ”bussia oppii ajamaan kuka vain, mutta kaikista ei ole asiakaspalvelijoiksi”. Hyvien kuljettajien lisäksi matkustusmukavuutta parantavat ilmainen Wifi ja USB-latausmahdollisuus busseissa. Lisäksi busseja on suunniteltu erityisesti tietyille linjoille yhteistyössä käyttäjien kanssa. Esimerkiksi yliopistolinjan busseissa on yläkerrassa pieni kirjasto, lukunurkka, jukebox ja pöytään kiinnitetty tabletti. Monissa busseissa on läpinäkyvä katto, jotta valo pääsee sisään ja ihmiset näkevät myös ylöspäin. Edistyksellisyyttä osoittaa myös se, että käytössä on useita hybridibusseja. Ohjauskeskuksessa on monia reaaliaikaisia palveluja bussien liikkumiseen liittyen ja myös reaaliaikainen palaute- ja chatjärjestelmä.

Monissa busseissa on ilmainen WiFi ja USB-latausmahdollisuus.

Matkustajien käyttöön tarkoitettu tabletti.

Myös Readingin kaupunki on innostunut luovasta kehittämisestä joukkoliikenneinfran osalta. Bussipysäkeillä on läpinäkyvä katto valoisuuden lisäämiseksi, bussien etuisuuksia on parannettu monilla bussikaistoilla ja uusia julkisen liikkumisen keinoja on lanseerattu osana joukkoliikennejärjestelmää. Kaupungin liikennepolitiikan tavoitteena on tarjota aitoja vaihtoehtoja autoliikenteelle. Kaupungin sisääntuloväylillä on Park & ride -alueita, joilta on omat brändätyt nopeat bussilinjat keskustaan.

Pysäköiminen on ilmaista, vain bussilipusta täytyy maksaa. Uusia P+R-alueita on suunnitteilla muun muassa kaupungin itäpuolelle. Lisäksi kaupungissa on toimiva kaupunkipyöräjärjestelmä, yhteiskäyttöautoklubeja sekä autonvuokrausta, jotka on suunniteltu osana joukkoliikennettä. Joukkoliikennettä edistävillä toimenpiteillä asiakasmäärä nousi 15 % vuosina 2006−2011 ja samalla keskustaan tulevan autoliikenteen määrä väheni 8 %. Keskustaan saapuvan liikenteen kulkutapaosuudet ovat: henkilöauto 21%, bussi 27%, kävely 29%, juna 20% ja pyöräily 3%.

Kaupunkipyöräjärjestelmä on osa joukkoliikennejärjestelmää.

Yhteenvetona voidaan todeta, että markkinaehtoinen joukkoliikenne lisää bussiyhtiöiden halua pyrkiä jatkuvasti yhä parempaan palvelutasoon. Reading buses pohtii koko ajan, miten matkustusmukavuutta voidaan parantaa, jotta yhä suurempi osa kaupunkilaisista valitsee henkilöauton sijaan bussin. Toisaalta puhdas markkinaehtoisuus aiheuttaa isoja haasteita joukkoliikenteen koordinoinnin osalta, mikä heijastelee suoraan käyttäjälähtöisyyteen. Jos lipputyypit vaihtelevat eivätkä kelpaa eri yhtiöiden busseissa tai linjasto ei vastaa kaikkeen kysyntään, kaupungista on mahdoton kehittää toimivaa joukkoliikennekaupunkia. Readingissa joukkoliikenteen järjestämistä auttaa se, että kaupungissa on yksi hallitseva operaattori.